neděle 21. října 2012

Srovnání: Oolong čaj vs. černý čaj

Jak už z předchozích článků víme, čaj Oolong je dle stupně fermentace (oxidace) někde mezi černým a zeleným čajem. Dnes si Oolong srovnáme s prvně jmenovaným, tedy s černým čajem.


Prvním, lehce spatřitelným rozdílem mezi černým čajem a čajem oolong, je barva nálevu. Zatímco černý čaj má klasickou tmavou až černou barvu, nálev oolongu se zbarví do zelenožluta. Je to dáno stupněm oxidace (to znamená postupnou oxidaci „šťávy“ z lístků na vzduchu). Čím déle oxidace probíhá, tím tmavší barva u Oolongu vzniká. Po dosažení žádané barvy a vůně se fermentace přeruší rychlým zahřátím lístků.  Zajímavostí je, že název Oolong vychází ze zkomoleniny anglické transkripce čínského slova „wu lung“ (=zelenožlutý, polozelený).

Dalším rozdílem je chuť čajů. Oolong se vyznačuje vysokým obsahem silic, které mu dodávají výrazné aroma zemité až ořechové chuti. Pro černý čaj je typická určitá trpkost až hořkost, kterou mnozí přebíjejí citrónem.

Rozdíly v účincích:  Oolong snižuje hladinu tuků v krvi a ovlivňuje obsah tuků ve tkáních (snížení hmotnosti). Pravidelná konzumace Oolongu také chrání a posiluje činnost srdce, oběhový, trávicí a imunitní systém. Obsahuje vitamíny (B2, C, E), saponinu (antikarcinogenní a protizánětlivé účinky), alkaloidů (povzbuzující účinky), selenu, zinku a tříslovin (dodávají charakteristicky svíravou chuť, snižují riziko rakoviny).

Účinky černého čaje jsou významně povzbudivé, jednak kvůli zastoupení cca 4% kofeinu, ale i díky vitamínu B1. Černý čaj je proto vhodné pít při duševní práci a zátěži a plnohodnotně nahradí šálek kávy. Černý čaj také dodá lepší náladu a svojí lehkou trpkostí i srovná žaludeční problémy.

U několika lidí vedlo pravidelné pití černého čaje ke snížení cholesterolu v krvi a tedy ke snížení pravděpodobnosti srdečních potížíČerný čaj je dokonce vhodný pro diabetiky, neboť snižuje hladinu glukózy v krvi.

Další důležitou látkou oproti Oolongu jsou třísloviny, které dávají čaji jeho typickou, lehce svíravou a natrpklou chuť. Z vitamínů skupiny B je zde obsažen ve vodě rozpustný B1. Působí jako nervový vitamín, důležitý hlavně při duševní práci. Vitamín P přispívá k hromadění kyseliny askorbové, tedy vitamínu C. Čaj obsahuje také fluor.

Obecně lze říci, že Oolong si vzal několik účinků od černého čaje. Příště se podíváme na porovnání Oolongu se zeleným čajem.

1 komentář:

  1. Nejlepší černé čaje http://www.darkovycaj.cz/kategorie/druhy-caju/cerne-caje/ na našem trhu.

    OdpovědětVymazat